pirmdiena, 2018. gada 19. novembris

Vasara pusē! (Zemgales velo vasaras 2017 spēle pusē)

15.jūlijs, 2017
Spēle pusē, un tiek rīkot projekta otrais atskaites velobrauciens.
10:00 tikšanās pļavā pretī Jelgavas pilij. Kopējs foto un aidā ceļā, apmeklējot pa ceļam esošo spēles kontrolpunktus-gar Briežu krogu, kas atrodas Rīgas ielas malā turpat pie Latvijas keramikas, trošu tiltiņš pār Iecavas upi Ozolniekos, "Caunītes", Ziemassvētku kauju muzejs "Mangaļi", Ložmetējkalns.
Cauri Ozolniekiem, gar Ozolnieku vidusskolu pa Jelgavas ielu līdz trošu tiltam. Vēl var pamanīt Bluķu ( Blukas kroga) skansts  aprises, kas vēsturiski bijusi nometnes, nocietinājumu vieta un saglabājusies no Napaleona kara laikiem (1812). Te arī agrāk turpinājās pirmā Jelgava-Rīga šoseja, kas Jelgavā daļēji saglabājusies un pilsētas teritorijā saucās Vecais ceļš.
Tālāk velobrauciena dalībnieki dodas pa grants ceļu Dalbes virzienā.
"Caunītes" lauku sēta latviskām tradīcijām. Te var sarunāt ekskursijas, radošās darbnīcas, var kopā ar saimnieci Santu cept gardu maizi.
Vēl pirms 5 gadiem, braukājot te ar grupiņām garām, vieta bija pamesta, tukša. Agrākais māju nosaukums bijis "Caunas", taču sakarā ar to, ka vienā pagastā nedrīsktēja būt divu māju ar vienādu nosaukumu, tad Latvijas pēdējās brīvvalsts laikā mainīts nosaukums uz "Caunītēm".  Mājas ir bijušas saistītas ar Cenu muižu, kas tepat netālu vien atradusies, 1906.gadā nodedzināta. Visi atjaunošanas un būvniecības darbi pēc 2012.gada tiek fiksēti fotogrāfijās, un apskatāmas lauku sētas apmeklējumu laikā, bet būvdarbu laikā atrastās vēsturiskās lietas apkopotas kolekcijā.
Aiz līkuma pāri Cenu upītei dalībnieki devās pa garu, stigai līdzīgu, gandrīz bezgalīgu ceļu Ziemassvētku kauju muzeja virzienā. Tur sarunāta muzeja apmeklējums ar iestudētu stāstījumu un aktivitātēm. Dalībnieki iesaistījās gan zaldātu izdarībās, gan vilka virvi, gan maldījās labirintā. Tikmēr arī mūsu saimnieces izvārīja gardo soļanku uz ugunskura turpat muzeja piknika zonā.
Tālāk mūsu ceļš veda uz Ložmetējkalnu. Uzkapām skatu tornī, pamanījām tālumā gan Lielupes ūdeņus, gan Babītes ezeru.
Atpakaļ braucām pa Kalnciema šoseju.
Kopā noripinājām 80km.

  

Nav komentāru: